Sønderborg dengang
SDB_020_1rz

 

Foreløbig er her kun de billeder, jeg har fundet i mine album. Sortering og tekster kommer....

Sønderborg var jo ikke verdens navle, men havde både historiske og naturmæssige kvaliteter.

Først og fremmest var der vandet. Da jeg kom i gymnasiet gik jeg dagligt en tur langs strandpromenaden, hvor udsigten til skoven på Skelde og bølgernes rullen var herligt beroligende.

Der var skibe på fjorden - fiskekuttere og lystsejlere, og rederiet DFDS havde fast rutefart mellem København og Sønderborg, hvor man også knne komme med som passager.

Centrum var ikke stort. Jernbanegade havde de daglige passager af toget til Mommark, som havde stop ved rutebilstationen.

Egentlig var det ikke forretningsgaden, men her var alligevel isenkræmmer Lorenz Andersen og barberen Scmidt, som far brugte, og dermed også jeg ((vat og silkepapir i nakken for ikke at få hår ned bag skjorten.). Man fik et ekstra sæde sat på barberstolen, så man kom op i ‘voksen’-højde. Det var ikke usædvanligt, at der var kunder, der skulle barberes, og det skete med ragekniv - slebet på læderstrimmel.

Længere mod vest var der Sissicks isbar, som vi hjemsøgte, da vi i gymnasiet måtte forlade skolens areal.

Forretningsgaden var Perlegade. Fra Rådhustorvet til Rønhave Plads. Syd for Jernbanegade var politistationen, boghandleren Andreas Clausen, urmager Klement Pedersen (som far kendte), Løveapoteket. På hjørnet til Østergade lå posthuset, som, også havde kabiner, hvis man f.eks. skulle ringe udenlands eller sende et telegram. Der var mange, der ikke havde telefon.

De forretninger jeg nævner er dem,hvor vi handlede, og nord for Jernbanegade var det nok mest manufakturhandler Hans Hansen, vi brugte. Der var også isenkræmmer Helmer Jørgensen, Cafe Løkken, som min legekammerat Karen havde forbindelse til (Vi fik ‘berliner phannkuchen’, når vi gik til søndagsskole.
Byens største skotøjshandler var Anker Holst (sønnen blev senere gift med Stigs søster Dorrit).

Næsten oppe ved Rønhave Plads lå en modist, som lavede hatte til kvinderne, bl.a. mor.

Næsten ved siden af var ‘Radiomagasinet’, som leverede såvel radio og tv, nårdet blev aktuelt, og hvor jeg købte brugte højttalere.

På Rønhave Plads lå et antikvariat, som jeg ofte besøgte for at købe bøger.

Nogle forretningerhandlede man ikke i:: ejeren var tysksindet. Det ændrede sig dog, inden jeg forlod Sønderborg, så da handlede mor hos slagter Francke, som var kendt for kvalitetsvarer.

Postgang flere gange om dagen

 

Der var to biografer i byen Kinopalæet og Kosmorama. De lå begge meget centralt. At gå i biografen var ikke en almindelighed, men jag har da været til de første farvelagte tegnefilm, bl. Fyrtøjet. Ellers kunne man se Fy & Bi (Fyrtårnet og Bivognen), som var komiske film, Charlie Chaplin og andre stumfilm.

 

Gennem skolen kunne man blive medlem af Skolebio, og jeg mener der blev vist 4 film pr. sæson efter skoletid. Det foregik i Kosmorama.

 

I min gymnasietid brugte jeg en rigtig stor del af mine lommepenge til at gå i biografen, og jeg noterede i mange år på små sedler, hvilke film jeg havde set hvornår. Jeg har ved seneste kælderoprydning ladet dem fare.

 

Vejtræerne op ad Dybbøl Banke

 

Gågadeudviklingen i 70érne

 

.

Fiskerbåde i havnen

Oversvømmelser på havnearealet ved østenstorme

Sømandsskolen, Håndværkerskolen – Alhambra (tidl. Restaurant)

 

Brdr. Jørgensen i St. Rådhusgade musikinstrumenter, prøvelytte plader i lytterum. Vi havde ikke pladespiller men jeg prøvede det, da jeg købte plade til HH og Bodil for ferieophold (Strauss: an der.. og Landsbysvaler fra Østrig)

Kongebesøg

Skydebane med far

 

Eksercerpladsen (spejderjamboree) samlede patronhylstre

 

Kædefærgen ved Egernsund

 

Kun Chr. X bro

 

Strandpavillonen

Hotel Strand

Sønderborg Hus

Teaterhotellet

Idrætshøjskolen

Kamgarnsspinderiet med neonrklamen

Ringridning - optog, ringriderehallen,

 

 

Grimstrup

eksercerpladsen

Fiskerhytten

Cathrinelund

Dybbøl Banke, Ruge

Brdr. Jørgensen

Mølledammen

Rådhuset - Alspigen