Højergårdsvej

1967_Sdb_bryllup_12rz

1967_Sdb_bryllup_13rz

Huset: ændringer og forbedringer
Anskaffelser og udskiftninger

 Sidst ændret 12. januar 2017

Her er et forsøg på at beskrive udviklingen af ombygninger, forbedringer og lidt af historien.

 

 

Dokumenter

Her er samlet de vigtigste dokumenter om huset og dets ombygninger

.Der vil blive samlet gamle foto som kan illustrere møblering mm.

Bygningsattest 1960 Spildevandsattest 1960

Hustegning 1960 og plan over varmeanlæg

Her kan man se den oprindelige rumfordeling, bl.a. de små børneværelser, som nu er slået sammen til kontor.

 

Den første ændring blev at fjerne siddebadekarret i det lille badeværelse og vi opsatte selv de Höganäs-fliser, der sidder der endnu. Der blev opbygget ett lille ‘kar’, hvor børnene kunne bade, men som også kunne bruges, når der skulle rengøres større ting (gryder, grillriste mm).

Matrikelkort 12y

Pantebreve fra de første år.

Slutseddel 1967

Købsdokumenter 1967

Huskøb 1967

Betinget skøde 1967

Huset er bygget i 1960/61 med en ombygning i 1973/74, hvor der blev sat 1.sal på. Krybekælderen blev senere gravet ud.

Carport byggetilladelse 1968  Carportbygningsattest 1969
Der var lagt to rækker fliser, som blev afsluttet med en ‘bom’ og et bed med gule roser.
Da vi fik bil, ville vi gerne have en carport. Den byggede vi selv, passede i målet til folkevognen. Det skulle senere vise sig at være for smalt.

Bygningsatttest - Badeværelse i kælder 1973
I kælderen var et lille rum, som havde været viktualierum. Her går husets afløb og kloakering, og en lille kloakmester omlagde afløbet, så der kunne etableret endnu et badeværelse.
Væggene blev beklædt med vinyl i gråt, gulvet med rødt. Det var et klistret arbejde.
Senere blev der lagt hævede (røde) ristfliser i plast, så man ikke skulle stå og soppe i vand, da gulvet var  ret vandret.
Endnu senere blev vinylen fjernet og erstattet af trykimprægnerede profilbrædder, der blev opsat skabe og Ulla lagde fliserne

Vandinstallationsattest 1973 i forbindelse med tilslutning af opvaskemaskine

Førstesal - tilladelse 1972

Diverse papirer vedr. førstesalen 1973 Førstesalen blev tegnet og beregnet af arkitekt Willy Hasselager, som havde lavet en tilsvarende udvidelse af sit eget hus på Bybuen i Ballerup, som jeg passerede på vej til arbejde.
På dette tidspunkt var energikrisen et faktum. Man måtte ikke køre i bil i week-enden med mindre man havde speciel tilladelse. Det fik Ulla dog på grund af hendes vagter i Lufthavnen - og det var stort set umuligt at komme fraHjortespring tilLufthavnen, hvor kontrolcentralen ligger, med offentlig transport.

Tagpladerne skulle naturligvis pilles af, inden projektet kunne starte. Det blev en venneindsats. Der blev lejet store, tunge gummipressenniger hos Falck, som blev lagt over tagryggen og forsynet med 4” bjælker, for at de kunne blive liggende.
På et tidspunkt blev der et kraftigt regnvejr, og vandet fandt sine veje ned i stuen, hvor der måtte overdækkes med plast og alt hvad vi havde af gryder og skåle blev placeret rundt omkring. Axel blev tilkaldt, og havde heldigvis fri. Han kæmpede en brav kamp med at få presseningerne på pladsog få dem surret til gelænder mm
Og så kørte jeg til konference efterladende Ulla og drengene med problemet..
Vandet fandt også vej ned mellem væg og tapet i køkkenet, så tapetet stod ud fra væggen og måtte punkteres..

Der var mangel på stort set alt, og renten steg til 18%.

E.S.Nielsen (løjtnant) havde private forbindelser til Rockwool, og gennem ham lykkedes det at få fat i isoleringsmaterialet.
Vi måtte dog selv hente det, og her havde en af Axels venner en rideskole med tilhørende lastbil, som vi lånte til transporten.

Arvejdet med at lægge nye remme, bygge tagspær og lægge taget blev udført af tømrer.

Ulla og jeg havde brugt ganske meget tid på at gå i Byggecentrum, som dengang lå inde ved søerne, og her fandt vi en  spindeltrappe udført i træ, som virkede næsten som en skulptur, og ikke var som de sædvanlige trapper i metal.
Den blev bygget efter mål, og kostede dengang det samme som en ny folkevogn.
Den blev leveret med spindlen, gelænderne som ‘proptrækkere’ og egetræstrinnene.
Der skulle laves nye beregninger af trappens start og slut, fordi kravet var, at der fra hvert trin skulle være en fri højde på 190 cm.
Men det købt har vi aldrig fortrudt.

Så var det ellers med at gå i gang med indretningen. Den blev pågyndt inden trappen var kommet, så der stod en stige, og vi havde dækket hullet med plast og Rockwoolmåtter, da der jo var koldt på førstesalen.

Først blev gulvet lagt. Ikke svært, men det viste sig jo senere, at træet ikke var tørt, så der er store mellemrum mellem gulvbrædderne.
Så var der loftet: det skulle isoleres med Rockwool-måtterne. De er efter tidens standard 100 mm.
Derefter blev de store karlitplader savet til ved spærene og sømmet fast. Der blev lagt ledninger (f.eks. til højttalere) ind inden.

De elektriske installationer skulle etableres, og de blev udført af Torben Malmstrup.

Badeværelset og varmesystemet krævede en fagmand og det blev XXX, som var vores gode blikkenslager til han holdt op.
Her havde vi valgt brune Hasleklinker, og der blev lagt gulvvarme, dog suppleret med en lille radiator, som vi stort set aldrig brugte.
Tilsvarende er det meget begrænset, hvor meget gulvradiatoren i stuen er blevet brugt.

Skillevæggene blev sat op, tapetseret og malet, mens stuen fik opsat hessian, som dengang var meget brugt. Meget senere blev den dækket af de profilbrædder, der sidder der i dag.

Den store egetræs dragkiste, som Ulla havde fundet på landet ned ved Ringsted, og som vi lige nøjagtig kunne transportere i bilen, havde stået grønmalet i kældergangen. Den havde taget en del skade på bemalingen af sit ophold i en lade, og da vi ikke viste bedre fjernede vi bemalingen fra midt i 1800-tallet, sleb den ned og malede metalbåndene i sort.
Heldigvis havde vi den store dør, og med Axels talje og hjælp fik fik hejst den op på sin plads, som først var tv for døren til soveværelset.

John og Solveig havde forbindelser så vi kunne erhverve gulvtæppe billigt til hele førstesalen. Det var kunststof men holdt faktisk til 2014?, hvor gummibagsiden i mellemtiden var blevet til pulver.

Ulla syede gardiner til dørpartiet baseret på et snoretræk fæstnet til tynde rundstokke stukket ind i gardinstoffet, så de kunne trækkes lodret op.

En stor Eilersen sofa i brunt stof og en kerne af skumplast blev anskaffet som hjørnesofa, og et sofabord anskaffet (det står nu i Sverige).
På et tidspunkt var betrækket slidt, så man kunne se de hvide undertråde, og det udfordrede Ulla til at købe stof til selv at ombetrække den. Jeg mener, vi købte stoffet i Illums Bolighus på udsalg. Det var et udfordrende arbejde, som Ulla løste perfekt, og sofaen fik endnu mange år, indtil den blev sat ‘blød’.

Byggelån 1973

Byggelinieattest 1974

Bygningsattest 1975

Pejsetilladelse - 1975

Skorstensattest 1976

Tegning af elinstallation 1.sal samt kælderudgravning 1978

Materiale vedr. kælderudgravning (1979-1980), som blev udført af entreprenør Finn Mejer i Værløse. Udgravningen fandt sted, mens huset på koteletgrunden var fraflyttet og sat til salg, så vi kunne have en container til jord stående i indkørslen.
Det lykkedes firmaet at gå konkurs, inden fejl i støbningen, som havde vandindtrængning, var udbedret. Det kom vi derfor til at betale en gang til til det firma, der genopstod kort efter.

Pantebrev 1989

Gamle /aflyste pantebreve (historik) 94 sider

Skorstensattest 2012 i forbindelse med opsætning af ny pejs

 

 

Anskaffelser og udskiftninger

1979 Vand i den nye kælder, så gipspladerne må saves ned og gulvet have et ekstra lag betont

Der trækkes strøm og opsættes lys i begyndelsen af 1980.

1983 Haven omlægges
Ulla kontakter Østifternes Haveselskab for at få en havearkitekt (Inger Olesen?) til at lave en plan. Konceptet er cirkler: en fuld rund i midten, og forskudte ringe omkring.
I 2016 nedbrydes planen, fordi ukrudt (skavladerkål mm) har invaderet grundstykket,

1990 Kælderbadeværelse renoveres

1990 Maleri af Mogens Andersen anskaffes

1996 Nyt tæppe i stue

1996 Stålskorsten til pejs fjernet

1997 Ny terrassedør efter indbrud

1997 Vandrørsskade i kælder (solvarmeanlæggets rør gennem mur)

1997 Ny vaskemaskne

1997 Isoleringsgipsvæg i stue, tapetsering og maling

1997 Nyt raftehegn

1997 Bygning af hønsehus

1998 Nye havemøbler

1998 kloakarbejde for at skille regnvand fra kloakvand 

1999 Ny carport

1999 Fortsat fugning af murværk af murer Andersen fra Skovlunde

2008 ægte tæpper

2008 nyt Samsung tv + video

2008 nyt Canon videoapparat HF100

2012 Vores gamle Morsø 1120 fra 1973 er blvet udskiftet med en moderne konvektionspejs (Morsø 3142). Billedserie.